Jag fick tillfälle att prata med en av mina favoritformgivare Marcel Wanders, i Milano. Lady Gaga of the Design har han kallats för av The New York Times och hans kreativitet vet inga gränser.
Wanders tar emot i den stora utställningen i Mooois showroom i Tortona under Milanos designvecka Il Salone. Jag får sitta i en häftig soffa bredvid en halvmeters stor docka som han kallar för farmor. Här i det svarta, stora före detta magasinet ställer de ut nyheter som digitaltryckta stora runda mattor, enorma chesterfieldsoffor som står på en fot på högkant, möbler i klassiskt stuk och spektakulär belysning av kända och unga designers. Allt mot dramatiska fonder av gigantiska fotografier, föreställandes vackra gamla byggnader i starkt förfall.

SparaSpara

Nya möbler mot fonder av gigantiska fotografier som föreställer vackra gamla byggnader i starkt förfall, vissa har väldigt starka uttryck som efter ett bombanfall.

Marcel Wanders design bär tydliga spår av tradition med en häftig twist

Första gången jag såg Marcel Wanders verk i Milano var för tio år sedan med en gigantisk utställning med egna verk med enorma keramiska krukor i blå klassisk och traditionell Delft-målning. Delftfajansen var en enklare kvalité som producerades i Nederländerna och var inspirerat av kinesiskt benporslin från tidigt 1600-tal. Designhotellet Andaz hotell ( 4,7 stjärnor) i Amsterdam på Prinsengracht, i Marcel Wanders design bygger på sägnen om prinsen som uppmanar dig att lyssna till dina drömmar. Här finns detaljer av det anrika delftporslinet, tulpaner och världskartor, tradition uppdaterad på ett riktigt läckert sätt.

Andaz Hotell i Amsterdam.

Sitter du i den tulpanformade fåtöljerna i lobbyn kan du kanske höra vad prinsen viskar till dig,

Andaz Hotell i Amsterdam.

Tradition och historia

Han menar att om man inte kan sin historia, kan man inte åstadkomma något som blir ihågkommet, eller viktigt i morgon. —Designvälden har bestämt sig för att vara historielös, titta bara på Le Corbusier som tyckte att det var en fin idé att riva Paris innerstad och bygga upp allt i likformig betong. Det är grundläggande för oss, och jag har tryckt på traditionen och vår historia under lång tid, berättar han ivrigt.

Passionerad att skapa drömmar

Marcel säger sig ha ett holistiskt synsätt och omåttlig energi och han försöker vara den bästa versionen av sig själv. Han investerar alla sina pengar i arbete, samt personlig och yrkesmässig utveckling. Mitt liv är ganska okontrollerbart och det är alltid mycket på gång- och om det inte är det, så ser jag till att någonting alltid händer. Allt han äger går ner i en resväska och han har varken bil eller hus. ‑Jag är här för att skapa en miljö och omgivning fylld med kärlek och vill leva passionerat. Mitt mål är att allt jag gör ska beröra hjärtan och sinnet och vill se till att våra mest spännande drömmar besannas.

En “pläd” av blåvitt delftporslin i Mooois showroom i London.

Blow away vase av Front Design för Moooi.

Rijks är ett praktkverk om de stora mästarna fast på ett helt nytt sätt

Marcel Wanders, som alltid har ett gott öga bakåt i tiden och minst två framåt hade just lanserat den enorma konstboken Rijks, som är ett omfattande eget forskningsprojekt och en hyllning till de gamla holländska mästarna från The Golden age. Nämligen 1600-tals mästarna och målarna Rembrandt, van Rijn, och Vermeer som finns i Gallery of honour på Rijksmuseet. Här fokuserar han på de stora mästerverken från förr och hur de har format hur vi ser på världen i dag. Han tycker att om man inte har koll på sin historia, kan man inte skapa något som är av större vikt här och i morgon.

Med citat och inzomningar i de kända bilderna får vi se dem med nya ögon. Hur ofta har du sett en kostbok där verken är i verklig storlek?

Till sin hjälp har han samarbetat med kända formgivare och designers. Alla har gjort sina personliga avtryck. Med citat och inzomningar i de kända bilderna får vi se dem med nya ögon.Boken har på kort tid blivit en bästsäljare, framförallt i Holland och finns i olika megaformat. Den största utgåvan väger 40 kilo och innehåller förutom konstbilder, handskrivna sidor med citat i kalligrafi från nu levande designers och konstnärer, som kommenterar konstverken. Det tog 4 år av forskning och skapande, men han är långt ifrån perfektionist, det är inte samma sak som att sträva efter hög kvalité. ‑ Perfektionism är för osäkra personer. Jag tycker att man ska tillåta sig själv att arbeta fram vad som verkligen spelar roll. Man ska inte klamra sig fast vid irrelevanta detaljer på grund av osäkerhet, perfektion existerar inte, förklarar han bestämt.

Rijks finns i tre olika storlekar, den största utgåvan väger 40 kilo och innehåller förutom konstbilder, handskrivna sidor med citat i kalligrafi från nu levande designers och konstnärer, som kommenterar konstverken.

Uppslag: Ur boken  Rijks Masters of the golden age,  The Milkmaid av Vermeer

Uppslag: Ur boken  Rijks Masters of the golden age.

Rijks The masters of the golden age

Marcel Wanders

Marcel Wanders föddes 1963

1996 som han gjorde Knotted chair som blev en ikonisk starpunkt för hans design.

I dag är han delägare och kreativ ledare av Moooi, som han var med och grundade 2001 och driver samtidigt sin egen studio Marcel Wanders, med hotell- och bostadsprojekt, inredningsuppdrag och produktformgivning.

 

Cocobello Presents

In The Spotlight!

I augusti under Summer Design Week får vi möjlighet att  uppleva Marcel Wanders och andra internationellt kända designers alster i showroomet hos Moooi i Stockholm. Mooois nordiska showroom är det fjärde i världen och vi välkomnas av Jenny Lundén i de vackra lokalerna vid Norr Mälarstrand.

By invitations only | Endast med inbjudan

Subscribe to our Newsletter for invitation!

Welcome! | Välkomna!

// Cocobelloteamet – Camilla, Matz, Per, Thess och Tony

When | När

Onsdag 22 augusti, 18-23.

Cocobello @ Moooi

Cocobello Goes Moooi! By invitations only.
Subscribe to our mailing lists for invitation!

Welcome!

Were | Var

Moooi Showroom, Norr Mälarstrand 26, 112 20 Stockholm, Sverige

Comments | Kommentarer

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This