Christer Strömholm fyller 100 år!

Monday, Jul 16, 2018

Kärleken är förlåtande

Lyssna här på det ärliga porträttet som har tecknats i reportaget: Christer Strömholm — den legendariska fotografen, i P1 Kultur av Rigmor Ohlsson. På Fotoskolan träffade han min mamma Angelica Julner. Hon var en spännande kvinna och henne raggade han upp med orden ‑ Vems kvinna är du, då? Väl medveten att hon hade en relation med Anders Petersen vi den tiden.

Mamma och Christer reste och levde ihop i drygt tio år. Det var en relation som byggde mycket på att utveckla och fostra Angelica i sitt exhibitionistiska konstnärskap och att bygga en trygg och välmående miljö kring deras hem i Skåne, tillsammans med min mormor Dolores, som också var konstnär. Vintrarna tillbringade de i Paris med konstnärsvänner och en del av tiden i den lilla medeltida byn Fox Amphoux.

Här kan du läsa om mina barndomsminnen från Paris och Fox. En tid som gav Christer en möjlighet till eftertanke och som kanske blev allt för trygg och vardagligt borgerlig med åren. Christer träffade nästa unga kvinna att fostra och fascineras av och gjorde slut med mamma på ett rakt och brutalt sätt, med en serie bilder. Mycket lika dem han fotat av henne mer än tio år tidigare. Men med Christer fanns det alltid en charm och en kärlek och oavsett vad, gick det mesta att förlåta.

‑ I äkta kärlek är allt tillåtet, säger Angelica, om Christers svek, i Joakims film om sin far.

SparaSpara

Text: Camilla Julner
Foto: Christer och Angelica i Paris på La Palette, 1976. © Christophe Laurentin.
Comments | Kommentarer

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This