Lekfull design med samlarobjekt av den högre finmekaniska italienska skolan.
En imponerande inbjudan från Alberto Alessi och Marcel Wanders, som damp ner i min brevlåda i somras. Det var till en lansering och event, Alessi Circus med bästa cirkusinspiration i Amsterdam. Det visade sig att jag var den enda svenska journalisten som var inbjuden, och gissa om jag hade höga förväntningar.

Lite besviken var jag nog att festen inte hölls i ett riktigt cirkustält, men det glömde jag snart, när jag fick träffa karaktärerna som hade inspirerat till den limiterade kollektionen.

Festligt cirkustema med fina burkar och vinkylare, mina favoriter

Men först fick vi se vardagskollektionen med stark Alessikänsla och tydliga avtryck av Marcel Wanders och hans designteam. Det är första gången som man målar inox hos Alessi och även plåtburkarna är nya för Alessifabriken som ligger i Norra Italien.

Jag älskar kakburkar och i mitt förra hem hade de alla fått plats på mina öppna kökshyllor. Ishinken och vinkylaren är nog mina favoriter. Det har en lekfull retrokänsla, eller kanske till och med en anings Memphis stuk, beroende på hur man dukar upp.

Efter en stund dök den Starke mannen och hans vänner upp, livs levande och vi fick alla gå upp till övervåningen på Moooi’s fina showroom där Marcel Wanders arbetar med sitt designteam. En otroligt fin photo booth väntade och alla som vill fick fota sig med cirkusfolket.

Kreativiteten visste inga gränser under lanseringen av
Circus Alessi. Här med CD Gabriele Chiave.

Ballerinan är i själva verket en förtrollad elefant som är en otroligt näpen liten speldosa som spelar en cirkusmelodi som hon snurrar runt till.
Just en sådan liten sak som jag skulle kunnat hittat hos farmor i hennes skåp med fina saker, som man kunde få titta på, och kanske kanske få leka lite med. Detta är en liten hantverksmässigt fin juvel, som Alberto Alessi alltid har drömt om att få tillverka, berättade han. Hög designfaktor och teknologisk ingenjörskonst som ligger italienarna varmt om hjärtat. Samtidigt som det är ett lekfullt objekt, som gärna får gå i arv från generation till generation.

Några av de fem personas utgör figurerna som ingår i den limiterade kollektionen om 999 stycken exemplar. De första 9 objekten kommer med ett signerat äkthetsintyg.

Starke mannen knäcker nötter med sina fötter och är väldigt tung.

Candy man fyller sin hatt med godis och den går också bra att använda som visitkortshållare.

Ballerinan är i själva verket en förtrollad elefant som är en otroligt näpen liten speldosa som spelar en cirkusmelodi som hon snurrar runt till. Just en sådan liten sak som jag skulle kunnat hittat hos farmor i hennes skåp med fina saker, som man kunde få titta på, och kanske kanske få leka lite med.
Detta är en liten hantverksmässigt fin juvel, som Alberto Alessi alltid har drömt om att få tillverka, berättade han. Hög designfaktor och teknologisk ingenjörskonst som ligger italienarna varmt om hjärtat. Samtidigt som det är ett lekfullt objekt, som gärna får gå i arv från generation till generation.

Men först fick vi se vardagskollektionen med stark Alessikänsla och tydliga avtryck av Marcel Wanders och hans designteam. Det är första gången som man målar inox hos Alessi och även plåtburkarna är nya för Alessifabriken som ligger i Norra Italien. Jag älskar kakburkar och i mitt förra hem hade de alla fått plats på mina öppna kökshyllor. Ishinken och vinkylaren är nog mina favoriter. Det har en lekfull retrokänsla, eller kanske till och med en anings Memphis-stuk, beroende på hur man dukar upp.

Hela den visuella kommunikationen och presentationen är otroligt imponerande och här kan ni se filmen och höra musiken som spelades under kvällen av en levande cirkusorkester!

Jag vill bara ropa BRAVO och låt föreställningen börja, här finns en länk till Designboom som också var med på festligheterna!

Lekfullhet och gränsöverskridande är ett par av nycklarna till de bägge designföretagen. Här kan du läsa om mitt besök hos Alberto Alessi lär mig att koka kaffe i hans hem i Italien och om Marcel Wanders retrospektiva utställning i Amsterdam. Bägge är veteraner med glimten i öga.

Foto: © Camilla Julner

Här är hela cirkusgänget inklusive Alberto Alessi, Marcel Wanders och den kreative ledaren, Gabriele Chiave.

Alessi circus every day collection.

Bio | Marcel Wanders

Född 1963, verksam inom design och formgivning med möbler och hotell sedan 25 år. Utställningar med sin design på Stedelijk Museum Amsterdam,  Centre Pompidou, Beaubourg i Paris och Friedman Brendan gallery i New York.

Verksam i dag i det egna designföretaget Marcel Wanders och Moooi baserat i Amsterdam.

Har kunder som

Alessi, Bisazza, Flos, KLM, Magis, Vitra, Puma Cappellini, B & B Italia och Moroso.

Online

Marcel Wanders

Instagram

@marcelwanders

Bio | Alessi

Företaget grundat i norra Italien 1921. Kreativ ledare Alberto Alessi, sedan 1970 i företaget och barnbarn till grundaren. Första designföretaget att samarbeta med arkitekter och formgivare sedan tidigt 1970-tal. Har egna fabriker i Italien och Kina.  ”Alla” väldens kända formgivare har samarbetat med Alessi.

Online

Alessi

Instagram

@alessi_official

 

Cocobello Presents

In The Spotlight!

I augusti under Summer Design Week får vi möjlighet att  uppleva Marcel Wanders och andra internationellt kända designers alster i showroomet hos Moooi i Stockholm. Mooois nordiska showroom är det fjärde i världen och vi välkomnas av Jenny Lundén i de vackra lokalerna vid Norr Mälarstrand.

By invitations only | Endast med inbjudan

Subscribe to our Newsletter for invitation!

Welcome! | Välkomna!

// Cocobelloteamet – Camilla, Matz, Per, Thess och Tony

When | När

Wednesday / Onsdag 22 August, 2018 at 17:00-21:00.

Cocobello @ Moooi

Cocobello Goes Moooi! By invitations only.
Subscribe to our mailing lists for invitation!

Welcome!

Were | Var

Moooi Showroom, Norr Mälarstrand 26, 112 20 Stockholm, Sverige

Comments | Kommentarer

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This